Košík: 0,00 Kč Položek: 0

Jaké aditivum pro FAP?

Vloženo: 09. 03. 2020

Od roku 2000 začala automobilka PSA Peugeot-Citroën ve svých vozech používat filtr pevných částic pro vozy s dieselovým motorem, původní jen u některých verzí,

ale postupně musel být tzv. FAP instalovaný ve všech modelech s dieselovým motorem. Pro dokonalé a efektivní spálení sazí a delší životnost filtru se u všech modelů

používá speciální aditivum, které se přidává automaticky do nafty, vždy při natankování.

Podle natankovaného množství se do nádrže vstříkne patřičná dávka aditiva z vestavěné nádržky, je to vždy určité množství na každých deset litrů paliva.

Proto má vůz senzor otevření víčka nádrže a jakmile se nádrž opět uzavře, vstříkne se tolik dávek, kolik desítek litrů jste natankovali.

Ovšem vždy minimální jedna dávka na 10 litrů, i když natankujete méně.

Aditivum se nazývá Eolys a do současnosti se používaly čtyři generace aditiva:


 

  • Do listopadu roku 2002 se používalo aditivum Eolys DPX 42, nádržka na aditivum měla přes čtyři litry a výdrž byla podle způsobu jízdy a tankování cca. 120 000 km. Barva plastu v rychlospojce u nádržky aditiva byla bílá.

     

  • Od listopadu roku 2002 do března 2010 se používalo aditivum EOLYS 176, které už stačilo na 180 - 220 tisíc kilometrů podle objemu motoru a způsobu jízdy.

    Náplň byla už jen necelé tři litry aditiva. U některých modelů byla nádržka nahrazena pružným vakem (např. C3 Picasso, Citroën C4, C4 Picasso, Berlingo a C-Crosser).

    Tento vak lze také doplnit, ovšem po několika letech bývá zteřelý a i když nepraskne při plnění, může se tak stát zanedlouho.

    Pokud dojde k úniku aditiva, systém nic nepozná, ale postupně se začne plnit filtr FAP až do momentu fatální poruchy.

    Barva plastu v koncovce u tohoto aditiva by měla být zelená nebo bílá.

 

  • Dalším aditivem, které se používá od března 2010 až do současnosti je Eolys POWERFLEX, barva v koncovkách u nádržky má modrou barvu.

    U tohoto aditiva se první hlášení o jeho nízké hladiní objevuje při nájezdu kolem 200 – 220 tisíc kilometrů.

    U většiny modelů byly už vaky po roce 2010 nahrazeny pevnou nádržkou.

 

  • Posledním druhem je Eolys EXTEND (dříve Infineum), který nahradil Eolys 176 v několika modelech od 1.prosince 2009, koncovky na přípojce mají zelenou barvu.

 

 

Zde je přehled vhodnosti aditiva:

 

   
 
 

EOLYS DPX42

 
až do ORGA 9491 
 

do data výroby 3.listopadu 2002

 
Koncovka bílá.
 
Balení plnící sady má bílou etiketu nebo bílá víčka.
 
Není kompatibilní s Eolys 176, Eolys Powerflex nebo Infineum F7995.
 
Použito ve všech modelech Citroën a Peugeot s aditivem.
 

 

   
 
 

EOLYS 176

 
od ORGA 9492
 

od data výroby 4.listopadu 2002

 
Koncovka zelená nebo bílá.
 
Balení plnící sady má zelenou etiketu nebo zelená víčka.
 
Není kompatibilní s Eolys DPX42 nebo Eolys Powerflex.
 
Použita ve všech modelech Citroën a Peugeot s aditivem.
 
 
 
   
 
 

EOLYS POWERFLEX

 
od ORGA 12152
 

od data výroby 15.února. 2010

 
Koncovka modrá.
 
Balení plnící sady má modrou etiketu nebo modrá víčka.
 
Není kompatibilní s Eolys DPX42, Eolys 176 nebo Infineum F7995.
 
Plátí pro modely Citroën Jumpy, C8 a Peugeot Expert a 807,
platí i pro Fiat Ulysse, Scudo a Lancia Phedra.
 
 
   
 
 

EOLYS EXTEND

 
od ORGA 12076
 

od data výroby 1.prosince. 2009

 
Koncovka zelená.
 
Balení plnící sady má černou etiketu nebo černá víčka.
 
Není kompatibilní s Eolys DPX42 nebo Eolys Powerflex
 
Použito pouze u modelů Citroën C5, C6 a Peugeot 407,508 a 607.
 
 
 
 

Číslo ORGA udává přesný den výroby vozu a najdete jej na štítku s tlakem pneu u řidičových dveří, více o něm najdete zde: Proč VIN

V obchodě nabízíme dva druhy plnících sad, které se liší výrobcem aditiva. Sada od originálního výrobce obsahuje navíc prázdnou láhev na přepad. Plnící sada s aditivem od jiné francouzské chemičky tuto láhev nemá, ale navíc obsahuje návod a cena je nižší. Větší sada 4,5l nebo 3l stačí vždy na celé doplnění nádržky nebo vaku.

Pokud si nejste jisti, zda máte ve voze nádržku nebo vak, rádi vám poradíme. Napište nám dotaz poptávkovým formulářem nebo emailem, ale vždy prosím uvádějte VIN vozu.

Nádržka bývá zpravidla vždy vedle nebo pod palivovou nádrží, přístupná zespodu. Doplnění aditiva není složité, ale po vlastním naplnění je vždy nutné tuto skutečnost nastavit pomocí diagnostiky.

Pokud si nejste jisti vhodností aditiva pro Vaše auto, lze to v našem obchodě zkontrolovat pomocí VIN Vašeho auta. Stačí jej připsat k objednávce do poznámky.

Aditivum zajišťuje snížení vypalovací teploty a dokonalé spálení sazí ve FAP filtru, jeho nepřítomnost v systému může tedy způsobovat pomalé a jízdou téměř neznatelné plnění filtru, je tedy pro provoz vozu a životnost filtru velice důležité.

Plné zaplnění filtru pevných částic zpravidla bývá ve stejném intervalu jako výdrž náplně aditiva. Někdy tedy výzva k doplnění aditiva přijde ještě před nutností vyčistit FAP, někdy až později. Je tedy doporučeno při jednom udělat i druhé, aby vůz nemusel na servis dvakrát.

Druhý interval životnosti FAP filtru už bohužel nebývá tak dlouhý, protože opotřebení motoru a jeho součástí způsobuje větší kouřivost a tím rychlejší zanášení filtru, tedy hlavně větší průnik oleje přes pístní kroužky, ventily, odvětrávání klikové skříně a turbo do spalin.

Aditiva Eolys 176 a Powerflex se používají i ve vozech jiných značek, do kterých firma PSA Peugeot-Citroën dodává motory, například Ford, Fiat, Volvo, Mazda, Lancia, Suzuki, Land Rover, BMW Mini. Zde ale nemusí platit uvedené objemy nádržky, barvy koncovek ani kilometry životnosti.

 

Ověřeno zákazníky

CITROENY.CZ

E-mail: info@citroeny.cz

Třebíčská 1678/60, Velké Meziříčí
Po - Pá od 8:30 - 11:30 / 13:30 - 16:00

Informace

O nás

Doprava a platba

Expedice

Sledování zásilek

Proč VIN?

Články, novinky

Návody a katalogy

E-shop

Obchodní podmínky

Odstoupení od kupní smlouvy

Ochrana osobních údajů

Kontakt

Přihlášení k odběru novinek

Chcete dostávat informace o akcích a novinkách?


Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.

Nastavení cookies